האם קנאביס עוזר נגד מחלות עיניים ואיך זה בדיוק עובד?

תוכן עניינים

קנאביס (מריחואנה) מסייע למין האנושי במגוון אופנים, מזה שנים רבות. זאת, גם בתחום הרפואה. לאחר שפל מסוים בעניין בו במערב בזמן המודרני, תועלותיו הבריאותיות מתגלות מחדש בהדרגה ואף נחקרות לעומק. קנאביס ידוע במיוחד כאמצע לשיכוך כאבים ולהקלה על תופעות לוואי של טיפולים כימותרפיים (כגון בחילות). האם ועד כמה אפקטיבי קנאביס נגד מחלות עיניים? 

 

רטיניטיס פיגמנטוזה

מחלת רטיניטיס פיגמנטוזה כרוכה בניוון קולטנים ברשתית העין, אשר גורם לפגיעה בראיית הלילה, בשדה הראייה ולבסוף ביכולת הראייה בכלל. כבר ב-2014 נמצא במחקר רפואי, שישנה השפעה מאטה אפשרית על המחלה, בעקבות שימוש בקנבינואידים (רכיבים פעילים של קנאביס). מדובר בתגלית חשובה ביותר, מאחר שמחלה זו בלתי ניתנת לריפוי ברפואה המערבית הסטנדרטית ונחשבת גם לבלתי ניתנת למניעה. מדובר במחלה תורשתית נפוצה מאוד ובאופן טבעי, מחפשים בהתמדה פתרונות עבורה.  

 

גלאוקומה

גלאוקומה מתבטאת באובדן ראייה הדרגתי, בעקבות ניוון של תאי עצב הראייה. הניוון נובע מעליה בלחץ התוך עיני. כמה מחקרים הראו כי קנאביס רפואי מצמצם את רמות הלחץ הזה. לא מדובר בטיפול מקובל, מכמה סיבות: המחקרים עדיין מעטים. הורדת הלחץ היא זמנית (נמשכת שעות בודדות בלבד) ולא מדובר בריפוי של המחלה עצמה. בנוסף, נדרש שימוש קבוע ורצוף בקנאביס לשם השגת האפקט הרצוי ויש לכך השלכות לוואי שונות, אשר נחסכות באמצעות שימוש בפתרונות מקובלים יותר. בארצות המערב, גלאוקומה היא הסיבה השנייה בשכיחותה לעיוורון. יש לכך פתרונות תרופתיים, ניתוחיים ואחרים, אך עדיין אין פתרון מניעה או טיפול אידיאלי. זו היא מחלה אשר מתקדמת ומחמירה בהדרגה. אובדן הראיה מופיע בה בשלב מאוחר יחסית ולפני כן אין סימנים מזהירים ברורים, דוגמת כאב. כך שמדובר באתגר רפואי גדול ומציאת פתרונות נוספים עבורו, משמעותית ביותר.

ראיית לילה

מחלות עיניים שונות פוגעות ביכולת ראיית הלילה. במקביל, כמה וכמה מחקרים, כבר הוכיחו כי קנאביס משפר ראיית לילה. כך שייתכן שיש כאן פוטנציאל לסיוע למחלות עיניים, גם מכיוון ספציפי זה. המחקרים אגב, בוצעו בין השאר אצל דייגים בג'מאייקה ובמרוקו, אשר צורכים מריחואנה באופן קבוע. כרקע קצר על ראיית לילה, נזכיר כי היא מתבצעת בעין באמצעות אוסף קולטים נפרד, מזה אשר משמש עבור ראיית יום רגילה. 

 

קנאביס נגד מחלות עיניים – נזקים אפשריים

למרות התועלות הרבות שלו, יש לשימוש של קנאביס רפואי תופעות לוואי. ישנו חשד כי מריחואנה עלולה לפגוע בלחץ הדם לעצב הראייה, כפי שעולה ממחקרים מסוימים. פגיעה כזו, עלולה לבסוף לפגוע בראייה, במקום לסייע נגד מחלות העיניים אשר עבורן מנסים לצרוך אותה. מריחואנה גם עשויה לגרום ליובש בעיניים ולאודם בעיניים – תופעות לוואי ידועות של השימוש בה. מעבר להיבטים אלה אשר קשורים ישירות לבריאות העיניים, יש למריחואנה גם היבטים כלליים, אשר חשוב להיות מודעים להם. לעתים, בשימוש רב ולאורך זמן, מתפתחת עמידות בפני השפעות החומר. עמידות זו, עשויה להוביל לצורך בהגדלת המינון, אשר עשויה כשלעצמה להעלות את הסיכון להתמכרות. לגבי סיכון זה, חשוב לאזן זאת בכך שנציין, שגמילה ממריחואנה נחשבת לא מסובכת במיוחד. עוד חשוב לזכור, שמריחואנה מופקת ממקור צמחי, אשר יש לו מגוון זנים. הזן (או שילוב הזנים בתרופה), אופן הפקת החומר ואופן צריכתו, משפיעים כולם על ההשפעה שתהיה למריחואנה, על מצב העיניים ובכלל. 

 

השורה התחתונה

על הקנבינואידים THC ו-CBD נעשה מחקר רב יחסית וידועים שימושים רפואיים שונים שלהם. למרות זאת ולמרות כל מה שציינו עד כאן, קנאביס נגד מחלות עיניים הוא עדיין לא טיפול מקובל.

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי (נתי דוידי) בעל תואר במנהל עסקים וכלכלה, מייסד-שותף אתר "אלטרנטיביים" העוסק בתחום חשוב כל כך - קנאביס רפואי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: