מאז שבישראל הותר לגדל ולשווק קנאביס רפואי בצורה מסודרת, ניתן למצוא זנים רבים הניתנים לרכישה, וכשיש מגוון רחב, כך גם טווחי המחירים. לכן, חשוב להיות מודעים אליהם ולדעת בדיוק כיצד הם נקבעים. בשורות הקרובות תקבלו סקירה מקיפה לגבי קנאביס רפואי – מחירים על פי קריטריונים שונים.
קנאביס רפואי – מחיר שנקבע על פי רמת ההשפעה
בישראל מספר רב של חברות שמאושרות על פי חוק לספק קנאביס רפואי, כשהמכירה מתבצעת בדרך כלל בשקית של 10 גרמים של קנאביס מסוג סאטיבה, אינדיקה או זנים היברידיים. קיימות חברות שמוכרות גם בקבוקונים של שמן קנאביס על בסיס הזנים השונים. כשרוכשים קנאביס רפואי זנים, מחיר של כל שקית או בקבוקון נקבע לא רק על פי כמות הגרמים שרוכשים אלא גם על פי רמת ההשפעה של הזן. כל זן של קנאביס רפואי הינו בעל תכולה מסויימת של אחוז חומרים פעילים ובהתאם לאחוזים אלו כך גם ההשפעה חזקה יותר וגם המחיר יהיה גבוה יותר. סאטיבה טובה, מכילה אחוז גבוה של THC, מה שגורם לחדות מחשבה, יצירתיות, יציאה מדיכאון והפחתת סימני חרדה. זהו החומר שגורם לאותה תחושת "היי" שרבים מחפשים ותכשירים שמכילים יותר מ- 20% ממנו, בהחלט ממוקמים בסקאלת המחירים הגבוהה יותר. כנ"ל לגבי האינדיקה, שמכילה הרבה יותר CBD משאר הצמחים ומביאה לאפקט שמיטיב עם מחלות שונות כגון סרטן, כאבים, פרקינסון ועוד. השפעה מיטיבה מורגשת גם עבור זנים שבהם אחוז החומרים הפעילים הינו פחות או יותר דומה מבחינה אחוזית, מה שמאפיין חלק מהזנים ההיברידיים שיתומחרו גבוה יותר.
אחוז הטרפנים והשפעתו על המחיר
כפי שמספר נתנאל דוידי, מקובל לחשוב כי הקנאביס הרפואי משפיע על האדם רק בעקבות הפעולה הביוכימית של ה- THC וה- CBD, הכמות שלהם בתערובת והיחסים ביניהם. אלא שמסתבר שבתוך הקנאביס פועלים עשרות ואולי אף מאות חומרים שונים שגורמים יחד ובנפרד, באפקט משלים וסינרגיסטי להשפעה הרצויה. אחד מהחומרים המשמעותיים הללו הינו משפחת הטרפנים, שנמצאת בזנים שונים של קנאביס בריכוזים שונים וחומריה אחראיים בין היתר על ספיגה והולכה טובה יותר של הקנבינואידים בגוף האדם. האפקט שהם יוצרים קרוי "אפקט הפמליה" (Entourage Effect). ישנם מספר סוגי טרפנים שידועים כמשפרים את האפקט של הקנאביס, ביניהם MYRCENE (נמצא בתכשיר PK), TERPINOLENE (נמצא בתכשיר CHP), LIMONENE (נמצא בתכשיר CHO), LINALOOL (PK) ועוד. לטרפנים יש טעם, ארומה ולחלקם יש פעילות רפואית בפני עצמם, הם נוגדי דלקות, ממריצים של מערכת העיכול, יעילים בטיפול באסטמה, מגבירים את רמות הסרוטונין במוח, מפחיתים כאבים ועוד. לא כל יצרן מודד את כמויות הטרפנים בשקיות הקנאביס הרפואי שלו, אך כאשר כן מתבצעת מדידה וכאשר רמות הטרפנים הינן מעל 1%, הרי שעבור זנים כאלה של קנאביס רפואי, מחירים גבוהים יותר הם דבר הגיוני ומתבקש.
קנאביס רפואי – מחירים לפי Indoor/Outdoor
בכל הקשור למכירה של קנאביס רפואי, מחירים נקבעים בהתאם למידת ההשקעה בגידול ובפיתוח שלהם, ובמישור הזה חשוב להבדיל בין שתי אפשרויות גידול. האחת, Outdoor, הינה גידול צמחי הקנאביס בתנאים הרבה פחות מבוקרים, באוויר הפתוח. השנייה, Indoor, כלומר בתוך מבנים סגורים כאשר לצרכי הגידול יש להשקיע משאבים ליצירת תנאים אופטימאליים להתפתחות, תוך הדמיית אור שמש ושימוש במערכת השקייה. המשאבים הללו הופכים את זני ה- Indoorלנקיים ואיכותיים יותר ולכן ליקרים יותר, לעומת זני ה- Outdoor אשר גדלים באוויר הפתוח ולכן חשופים למזיקים שונים. קנאביס רפואי שגדל בחוץ בדרך כלל גם יכיל חומרי הדברה, בריכוז ששווה לזה שנמצא במוצרי טבק שונים.
גם הטעם והארומה קובעים את המחיר
מוצרי הקנאביס הרפואי הראשונים ששוחררו לשוק היו סטנדרטיים ובלי ייחודיות כלשהי מבחינת טעם וארומה. למעשה, רבים מהמשתמשים סבלו מתחושות לא נעימות בזמן צריכת הקנאביס ואיכות השימוש בו לא היתה גבוהה. מאז ועד היום המון השתנה וכעת כאשר רוכשים קנאביס רפואי מחיר העסקה נקבע גם בהתאם לאיכות הטעמים והארומות. עבור זנים משובחים שלהם מגוון רחב של טעמים שמתקבלים טוב בחושים שלנו, משלמים הרבה יותר כסף. מבין הטעמים המבוקשים ביותר ניתן למצוא את המתוקים והפירותיים, דוגמת טעמי תפוחים, לימונים ועוד.
מותגים והשפעות אחרות
בדיוק כמו כל מוצר אחר, גם בעולם הקנאביס הרפואי ישנם מותגים שונים, שיקרים יותר מאחרים. האם הדבר קשור דווקא לאיכות? לא בטוח. היו מקרים שבהם מוצרים חדשים וזולים התגלו כלא פחות איכותיים ממותגים ותיקים ומוכרים. הדבר המשמעותי ביותר שאמור לקבוע את המחיר הוא העמידה בתקני איכות בינלאומיים ובהם GMP (תקני ייצור), GSP (תקני אבטחה נאותים) ו- GDP (תנאי שינוע). ככל שחברה מקפידה לעמוד בתנאים אלו בצורה הטובה ביותר, כך הקנאביס הרפואי מיוצר בצורה איכותית יותר, מאובטח כך שלא חודרים אליו חומרים זרים שאינם אמורים להופיע בו וכמו כן, משונע היטב מבלי שתיפגע התכולה שלו. על פעולות אלו מוציאים המשווקים והיצרנים הרבה מאוד כסף והעלויות מן הסתם מתגלגלות אל הלקוח. החשש העיקרי של מערכת הבריאות מפני סחורה זולה מדי, הוא ניהול לא קפדני של תנאי הייצור, האבטחה והשינוע, מה שעשוי לגרום להופעת תופעות לוואי בקרב המשתמשים, עובשים במוצרים, מתכות כבדות ואי עמידה בהצהרות התכולה של החומרים הפעילים.
אז מהם טווחי המחירים של קנאביס רפואי בישראל?
בין אם מדובר בתפרחות, שמנים, אינדיקה, סאטיבה או זנים היברידיים, עבור קנאביס רפואי מחירים ממוצעים נעים כיום בין 150 לבין – 400 שקלים לשקית של 10 גרמים. המחירים הגבוהים ביותר שמורים לקנאביס רפואי המיובא לישראל, בדרך כלל מקנדה. המחירים הנמוכים ביותר הם בדרך כלל של מותגים חדשים שמנסים לפרוץ דרך בשוק שהולך ונעשה עמוס בספקים, מותגים וזנים, מה שעומד לצידנו, הלקוחות, במחירים נוחים יחסית.