קנאביס רפואי פוסט טראומה – זה יכול לסייע!

תוכן עניינים

על פי ההערכות, כ-10-5% מהאוכלוסייה צפויים לחוות בשלב מסוים של חייהם פוסט טראומה (PTSD), או בשמה המלא: "תגובה דחק פוסט טראומתית". מדובר במצב פסיכיאטרי כרוני, הנגרם לאחר שהאדם חווה אירוע המסכן את השלמות הפיזית והנפשית שלו או של אחרים. פוסט טראומה עלולה להיגרם עקב מגוון רחב של גורמים, לרבות מלחמות ואירועי טרור, תאונות דרכים, לידה קשה, שוד, תקיפה מינית, שריפה – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה.

אנשים שחווים פוסט טראומה מתקשים פעמים רבות לתפקד באופן תקין. הם חווים זיכרונות מהאירוע שצצים אצלם חדשות לבקרים, במקביל לתסמינים דוגמת חרדה, תחושת חוסר אונים, ירידה בקוגניציה, עוררות יתר ותגובתיות. הם זקוקים בחלק גדול מהמקרים לכל פתרון שיקל על מצבם, כאשר קנאביס רפואי פוסט טראומה הוא אחד הנפוצים.

קנאביס רפואי פוסט טראומה

כיצד השימוש יוכל לעזור?

קנאביס רפואי נגד חרדה, דיכאון, מחשבות אובססיביות ויתר התופעות המלוות PTSD הוא פתרון מבוקש בקרב אנשים החווים פוסט טראומה מכמה סיבות עיקריות. ההשפעות החיוביות שלו על הגוף של האדם המשתמש, ולעיתים גם על הנפש שלו, עשויות להקל מאוד על התסמינים שהאדם חווה בעקבות פוסט טראומה. כך, למשל, קנאביס רפואי תורם להרגעת הגוף, מפחית מתחים או כאבים ומשפר את איכות השינה (הן בבחינת הפיכת ההירדמות לפשוטה יותר והן מניעת סיוטים). בכך הוא הופך להיות דרך התמודדות אפשרית עם הלחצים, המתחים וקשיי השינה, המופיעים אצל רבים החווים פוסט טראומה.

מחקרים הראו בהמשך לכך שקנאביס עשוי לגרום למוח למתן את ה"התקפים" בהם זכרונות הטראומה עולים ולהקטין את דרגות החרדה והתסמינים שהאדם חווה. ישנם מחקרים שהראו שמדובר כאן בהפחתה שעשויה להגיע עד לכ-75%, מה שבוודאי צפוי להשפיע במידה לא מבוטלת על האדם החווה את הטראומה. ממצאים מעניינים אחרים מראים שביכולתו של הקנאביס להאיץ את תהליכי מחיקת הזיכרונות הלא נעימים, עובדה שעשויה להפוך את השיקום ליעיל ומהיר יותר.

מי יכול להשתמש בקנאביס רפואי לפוסט טראומה?

שאלה חשובה שתמיד נשאלת היא: קנאביס רפואי איך מקבלים? חשוב להדגיש כי לא כל אדם החפץ לכך וסובל מפוסט טראומה יקבל את האישור להשתמש בקנאביס רפואי לצורך הטיפול. גורמי הבריאות בישראל מכניסים למשוואת בדיקת ההתאמה כמה פרמטרים: הם דורשים שאבחון הפוסט טראומה ייעשה שלוש שנים לפחות לפני מועד הגשת הבקשה, ושהאדם עבר שני טיפולים לפחות בשיטות אחרות שלא צלחו. בנוסף לכך, נדרש שלאדם המטופל לא תהיה היסטוריה של התמכרויות לאלכוהול או לסמים, ושהוא יימצא תחת מעקב פסיכיאטרי באופן שוטף.

שימו לב שקשה להתחייב מראש להשפעה מסוימת על האדם, כאשר ייתכנו הבדלים בתגובה לקנאביס וביעילות הטיפול כתוצאה מהמאפיינים האישיים של האדם המטופל, סוג הקנאביס בו נעשה שימוש, המינון הנבחר וכן הלאה.

חלק מטיפול רחב

חשוב להדגיש שקנאביס רפואי, עם כל יתרונותיו בהקלה על התסמינים וסיוע בשמירה של שגרת חיים ותפקוד יום-יומי, אינו מיועד לטפל בשורש הבעיה. לצורך זה נדרשים טיפולים שונים ורחבי היקף, שלוקחים אותנו ברוב המקרים לעבר עולמות הפסיכולוגיה או הפסיכיאטריה. המטרה היא לנסות לאתר את היסודות העמוקים של הבעיה, לשנות את אופן ההתייחסות אליה ולהקל על ההתמודדות עם הזיכרונות והפער שנוצר בין החיים שלפני הטראומה לחיים שאחריה.

הטיפול התרופתי נפוץ מאוד להתמודדות עם פוסט טראומה, כאשר במקרה זה – חשוב לעקוב אחר תופעות הלוואי ולראות שהאדם אינו חווה פגיעה (מה שבהחלט עלול לקרות בעת שימוש ארוך טווח או בלתי מבוקר בתרופות). היתרון המשמעותי של קנאביס רפואי לפוסט טראומה בהקשר הזה הוא שמדובר בטיפול שעשוי להיות בטוח באופן יחסי, כאשר הוא מבוצע על פי הספר ובהתאם להנחיות השימוש, כך שהוא יכול לצמצם במידה מסוימת את ההתבססות על תרופות. בלא מעט מקרים נהוג לשלב אותו לצד טיפולים נוספים מעולם הרפואה הקונבנציונלית או המשלימה.

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי (נתי דוידי) בעל תואר במנהל עסקים וכלכלה, מייסד-שותף אתר "אלטרנטיביים" העוסק בתחום חשוב כל כך - קנאביס רפואי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: