אחד התחומים היותר מפותחים, תחום אשר לא מפסיק להיחקר, להתקדם ולהשתנות כמעט בכל שנה הוא תחום הרפואה והטיפולים. אם עד לפי 20 שנה בערך, מספר הטיפולים לכל מחלה היה מצומצם, היום, עם התקדמות המחקר והטכנולוגיה יש אינספור שיטות, טכניקות וגישות טיפוליות. הפעם בחרנו לעסוק ולהתמקד בקשר בין קנאביס למציאות מדומה. כביכול שמסתכלים על הכותרת זה נראה כמו שני נושאים נוגדים או כאלה שאינם קשורים אחד לשני. אבל קיים קשר מהותי ומובהק. כדי להבין את הקשר, חשוב לעשות הפרדה תחילה ולהתמקד בכל תחום בנפרד.
טיפול באמצעות מציאות מדומה – מה זה ולאלו מטופלים זה מתאים?
השימוש בטכנולוגיית מציאות מדומה תוך שימוש ב- משקפי vr, התחיל תוך התפתחותו של ענף הגיימינג ברחבי העולם. כמעט מיד הבינו את הפוטנציאל והתחום החל להשתלב בענפים נוספים. אחד מהם הוא תחום הטיפול. ההגדרה של מציאות מדומה – VR – קיצור של – Virtual reality, היא למעשה יצירת חוויה בסביבה דמיונית שיוצרת מציאות אשלייתית אצל המשתמש. יש מקרים בהם טכנולוגיות ומערכות המבוססות מציאות מדומה מציגות מציאות דמיונית/חליפית לעולם בו אנחנו חיים. הטיפול יוצר למטופל עולם חושי תפיסתי מקביל ואינטרקטיבי המאפשר למטופל להיכנס לתוך גירויים מסוגים שונים. הטיפול באמצעות מציאות מדומה מתאים לאנשים אשר:
- סובלים מבעיות נפשיות כמו פחדים וחרדות
- סובלים מכאבים כרוניים
- סובלים מהתמכרויות והפרעות דחק פוסט טראומטית
- סובלים מבעיות אורטופדיות
- עברו אירוע מוחי
- עם הפרעות שיווי משקל
- ועוד…
צריכת קנאביס רפואי לאילו סוגי מטופלים זה מתאים?
מה שבעבר היה נחשב כמעבר על החוק, היום מטופלים הסובלים מבעיות שונות מקבלים אישור רפואי לצרוך קנאביס רפואי על בסיס יומי קבוע. מחקרים רבים מראים כי הצמח עשוי לסייע למטופלים אשר סובלים ממגוון רחב של מצבים רפואיים ובעיות רפואיות. הקנאביס מסייע בהרגעה, תורם לשיפור התיאבון, מסייע לשפר את איכות השינה ומעלה את מצב הרוח. יש המעידים על כך שהוא תורם להפחתת בחילות והקאות (במצבים של טיפולים כימותרפיים למשל), מרפה את השרירים, מפחית משמעותית בכאבים ומשפר את איכות החיים.
קנאביס רפואי איך מקבלים? מי שיכול להגיש בקשה לאישור לצריכת קנאביס רפואי אלו הם חולים במחלות נוירולוגיות, אנשים הסובלים מכאבים כרוניים, חולי סרטן, חולי טרשת נפוצה, חולי פרקינסון, חולי ALS, אפליפסיה, חולי אסתמה, גלאוקומה, טרשת עורקים, דיכאון וחרדות, אנשים שחווה פוסט טראומה ועוד. כמובן שמדובר בתהליך ארוך הכולל בירוקרטיות ואישורים.
אז איפה הקשר בין קנאביס למציאות מדומה?
הקשר בין שני סוגי הטיפולים לא נמצא בתהליך. בעוד הטיפול במציאות מדומה מותאם אישית למטופל ולצרכים שלו, נעשה תוך קביעת מספר טיפולים ובהדרגה, יש לו מטרות ברורות כדי להפיק את המיטב מהתהליך, הטיפול בקנאביס רפואי הוא ממש כמו תרופה לכל דבר. יש מינון, כמות כאשר כל מה שהמטופל רואה לנגד עיניו הוא הקלה במצבו הרפואי וניסיון לחזור לשגרה כמה שניתן. איפה כן נמצא קשר? דווקא בקהלי היעד. יש לא מעט מחלות ומצבים רפואיים מורכבים בהם ניתן לטפל בשתי השיטות. לאחרונה החלו לחקור מטופלים שעוברים תהליכי טיפול בשתי הגישות ועוד מספר שנים נוכל להסיק מסקנות קצת יותר עמוקות, ברורות וודאיות. מה שעוד דומה מאוד בין שני הטיפולים הוא ששניהם נחשבים ליקרים באופן יחסי, אינם נמצאים בתוך סל הבריאות ונרכשים באופן פרטי.
לסיכום, לשמחתנו הרבה, בתחום הרפואי הטכנולוגיה דווקא מטיבה איתנו ואנו מקווים כי ככל שהזמן יעבור, תוחלת החיים תעלה, מצבם של החולים ישתפר וניתן יהיה לקחת חלק בטיפולים מתקדמים מסוגים שונים.