קנאביס רפואי תופעות לוואי ומידע חשוב נוסף

תוכן עניינים

רבות כבר דובר על צמח הקנאביס ויכולתו המדהימה לטפל ולהקל במגוון רחב ביותר של תחלואות ומצבים רפואיים כגון מחלות מעי דלקתיות, כאבים כרוניים, מצבי דיכאון וחרדה ועוד. אלא שכמו כל חומר זר אחר שנכנס לגוף, גם בכל הקשור לצריכת קנאביס רפואי, תופעות לוואי רבות שאינן רצויות עשויות להופיע ויש להיות מודעים אליהן לפני השימוש. בשורות הקרובות תקבלו סקירה של אותן תופעות, כמו גם של מידע נוסף שחשוב להכיר לפני שמתחילים להשתמש בקנאביס רפואי.

ראשית, מהם התנאים לקבלת רישיון לקנאביס רפואי?

לפי נתי דוידי, במדינת ישראל ישנם מספר מצבים רפואיים שבגינם ניתן לקבל רישיון עבור קנאביס רפואי זנים שונים, אך הם חייבים להיות כרוניים ובאמת להשפיע בצורה קשה על איכות חייו של המטופל. בין המצבים השכיחים ניתן לציין כאבים כרוניים (למשל, בזמן קבלת כימותרפיה או בשלבים הסופניים של מחלת הסרטן), מחלות מעי דלקתיות, טרשת נפוצה ועוד. יחד עם זאת, לא כל אדם יכול לקבל את הרישיון, גם אם הוא עונה על הקריטריונים הראשוניים וההתוויות הרפואיות. הסירוב למתן הרישיון מתבצע כאשר אדם עונה על אחד או יותר מהתנאים הבאים:

  • מדובר באדם מתחת לגיל 18.
  • מי שסובל מפסיכוזה בטווח הזמן של 10 שנים.
  • בעל אישום פלילי במשטרה מפאת סחר בסמים.
  • בעל היסטוריה מוכחת של שימוש בסמים קשים.
  • כאשר מדובר באישה בגיל הפוריות שאינה משתמשות באמצעי מניעה.

גם  מטופלים בעלי היסטוריה אישית או משפחתית של מחלות נפש (ללא פסיכוזה) עשויים להיתקל בסירוב, וזאת בשל מחקרים שהוכיחו כי כאשר אותם אנשים צורכים קנאביס רפואי, תופעות לוואי שעלולות להופיע הן החרפה של המצב הנפשי ואף נטייה להתמכרות לחומר. למרות שתופעות הלוואי הללו נדירות, הן עדיין קיימות ועל כן קשה מאוד לקבל רישיון בגין מצבים נפשיים למיניהם.

קנאביס רפואי תופעות לוואי נפוצות

גם אנשים שאינם מאובחנים בבעיה נפשית כלשהי עלולים לסבול מתופעות לוואי לאחר צריכת קנאביס, מאחר וכל אדם מגיב בצורה שונה לחומרים הפעילים שבצמח. שני החומרים הפעילים העיקריים בצמח הקנאביס הם קנבינואידים בשם THC ו- CBD, כאשר ה-THC משפיע בעיקר על המוח (חומר פסיכואקטיבי) ואילו ה-CBD משפיע בנוסף גם על רקמות אחרות כגון העצבים ההיקפיים, המעיים, מערכת החיסון ועוד. כל זן קנאביס מכיל מינונים שונים שלהם ובהתאם לזאת גם תופעות הלוואי יהיו שונות, הן מבחינת סוג התופעה והן מבחינת רמתה. כל זן קנאביס כולל גם טרפנים שונים שאחראיים על האפקט שנרגיש וגם להם השפעה רבה על תופעות הלוואי שיופיעו. ניתן לומר כי כאשר צורכים קנאביס רפואי, תופעות לוואי נפוצות הינן:

  • השפעה על הריאות – אומנם עישון קנאביס רפואי הוכח כמיטבי כנגד מגוון מצבים רפואיים רבים, אך יש לקחת בחשבון כי עישון הקנאביס גורם נזק לריאות, בדומה למתרחש אצל מעשנים כבדים. על כן חשוב לצרוך אותו במידה, על פי הוראות המרשם ולא להפריז.
  • השפעה על מערכת העצבים המרכזית – לאחר שימוש ארוך טווח בקנאביס המשתמש עשוי לסבול מקשיי ריכוז, פגיעה בזיכרון ובקשב.
  • תחושת עייפות כבדה – במיוחד כאשר משתמשים בזן קנאביס ממשפחת האינדיקה.
  • סחרחורות – שיכולות להופיע בזמן הצריכה של הקנאביס אך גם לאחריה, בין אם מדובר בעישון או בצריכה בטיפות.
  • בעיות במערכת העיכול – שמתבטאות בהקאות, בחילות ושלשולים.
  • בעיות לב וכלי דם – צריכה מופרזת של קנאביס רפואי עלולה להוביל לירידה בלחץ הדם ולסיכוי רב יותר לתת לחץ דם תנוחתי (במעבר משכיבה/ישיבה לעמידה).
  • תיאבון מוגבר – זהו ה- "מאנצ'יס" המפורסם שנגרם בעיקר לאחר שימוש בקנאביס ממשפחת הסאטיבה. תחושת ה- "היי" מוחלפת עם הזמן בתחושות רעב קשות, מה שעשוי לגרום לצריכת מזון מוגברת ועלייה במשקל.
  • פגיעה בשיניים – צריכת קנאביס עשויה לגרום גם לנזק לשיניים בדמות הכתמה בלתי הפיכה או שיניים צהובות.
  • יובש בריריות – הדבר יתבטא ביובש בפה, יובש בעיניים וצריבה בגרון.

בנוסף יש לקחת בחשבון כי צריכת קנאביס עלולה לגרום להאטה בתגובות. על כן, יש להימנע מהפעלת ציוד כבד וכמובן שחל איסור חמור לנהוג תחת השפעת הקנאביס, גם אם הוא ברישיון.

מדוע כדאי לצרוך קנאביס רפואי למרות תופעות הלוואי?

יש לזכור כי בדיוק כמו כל תרופה אחרת שלוקחים, שעלולה לגרום לתופעות לוואי, כך גם במקרה של קנאביס רפואי. בעולם הרפואה מכנים זאת "חישוב סיכונים", כלומר, השיקול של האפקט המיטיב על הגוף לעומת האפקט שפוגע בו. כאשר מאזן זה נוטה באופן ברור לטובת הטיפול התרופתי, משתמשים בו. זהו בדיוק המצב במקרה של קנאביס רפואי. תופעות לוואי יכולות להופיע, אך חשוב לדעת כי רוב תופעות הלוואי החמורות של הקנאביס הרפואי (למשל, האצת פתולוגיות נפשיות) הינן כה נדירות עד אשר עולם הרפואה שוקל לבטל אותן בתור התוויות נגד.

למעשה, גם תופעות הלוואי האחרות של הקנאביס הרפואי הינן מאוד קלות וקל לטפל בהן באמצעים מאוד נוחים לשימוש כגון טיפות עיניים לטיפול ביובש, מיתון הצריכה כדי לא לגרום לבחילות, שמירה על הגיינת הפה למניעת פגיעה בשיניים וכו'. בנוסף, תמיד ניתן לבחור באפשרות השימוש בקנאביס הרפואי לא ע"י עישון אלא על ידי שימוש בטיפות שמן, שמנעות את הנזק הריאתי ותחושות המחנק בזמן עישון. על כל זאת ועוד, זנים איכותיים של קנאביס רפואי ממותגים מובילים, כמעט ואינם גורמים להתפתחות תופעות לוואי ונחשבים לנעימים מאוד לשימוש מבחינת הטעם והארומה.

 

בשורה התחתונה, נתי דוידי מדווח כי כאשר מדובר בפתרון שמשחרר לזרם הדם שלנו עשרות חומרים פעילים שמיטיבים עם הגוף, מטפלים בתחלואות ומונעים כאב, למשל כשמודבר על קנאביס רפואי לכאבי גב ועוד, אין שום סיבה לוותר על השימוש בקנאביס רפואי. מה שכן, חשוב מאוד לבחור באופן מושכל את זן הקנאביס שצורכים, לפי סוג המותג ואיכותו, יחסי הקנבינואידים, כמות הטרפנים, השפעה משוערת, טעם וארומה. בכל בית מרקחת ישמחו לייעץ לכם בכל הקשור בכך.

 

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי (נתי דוידי) בעל תואר במנהל עסקים וכלכלה, מייסד-שותף אתר "אלטרנטיביים" העוסק בתחום חשוב כל כך - קנאביס רפואי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: