צריכת קנאביס בני נוער: תלות ממכרת או הרגל עם הטבות?

תוכן עניינים

שמדברים על אחד הנושאים הכי פופולארים בשיח הציבורי: צריכת קנאביס בני נוער מגלים כי חל שינוי מהותי בתפיסה השלילית לגבי זה שפעם הייתה מגובשת בקרב הציבור. ההתייחסות היום לעישון קנאביס הן בקרב צעירים והן בקרב מבוגרים מקלה הרבה יותר ויש אפילו שמייחסים לסגולות הבריאותיים של הצמח מגוון של יתרונות משום שכן, יש גם ילדים ובני נוער שחולים במחלות קשות ונעזרים בטיפול ואפילו מגלים שהוא משפר את חייהם לגמרי, מפחית את הכאבים מהם הם סובלים ויכולים לחיות בצורה טובה יותר. השאלה היא איפה עובר הגבול והאם יש בכלל תשובה לשאלה הזו?

 

יש הבדל מהותי בין ההשפעה של הצמח על בני נוער לבין מבוגרים

לא פעם אנו שומעים על סיפורים בהם מכורים לקנאביס מגיעים למוסדות גמילה או למוסדות כמו פנימיות נוער. עישון קנאביס בגילאים צעירים באופן שאינו מפוקח עלול להוביל לפגיעה נפשית  ואף לשיבושים בתפקוד המוחי. למעשה, יש אפילו מחקרים שמעידים על כך שצריכת קנאביס עלולה להוביל לפגיעות בתהליכים קוגנטיביים פי כמה בהשוואה לשתיית אלכוהול. יחד עם זאת, עישון קנאביס בגילאי 10-21 עלול לגרום להיווצרות של בעיות נפשיות שכבר קיימות ב- DNA של אותם בני נוער גם אם הן אינן פעילות כלל וכלל. צריכת קנאביס על בסיס קבוע עלולה להוביל להגברה של מצבים כמו לחצים נפשיים, סטרס, דיכאון ואפילו חרדה.

מה אפשר לעשות כדי למנוע את זה?

בעבר בני נוער היו צריכים ממש להתאמץ בשביל להשיג סמים מכל סוג שהוא גם אם מדובר בקנאביס שנחשב לסם ”קל“ הן מבחינת ההשפעה שלו והן מבחינת היכולת להשיגו. היום, מאוד מומלץ שההורים יהיו יותר מעורבים בחיי הילדים ולאו דווקא מדובר בהתערבות ישירה. התעניינות בחיי הילדים, יצירת קרבה ואכפתיות תוביל לכך שאנו ההורים נוכל לזהות כל מיני סוגים של בעיות, כאלה שלפעמים ולרוב בני הנוער בכלל לא מודעים אליהן. מדובר בבעיות שעם ”עולים“ עליהן מוקדם, אחר כך, הרבה יותר לפתור ולטפל בהן בזמן, עוד הרבה לפני שנהיה מאוחר יותר.

 

למעשה, הדבר האחרון שהילדים שלנו צריכים מאיתנו זה שנכעס עליהם, נבקר אותם ונשפוט אותם, להיפך. התנהגויות כאלה יצרו מצב הפוך ויגרמו לילדים להרגיש שלא בנוח. הם יחפשו מפלט אחר, מישהו אחר לדבר איתו. לעומת זאת, אם כבר מגיל צעיר תשתפו את הילדים שלכם ותגרמו להם להרגיש שאתם כאן, תעזרו להם לחוות את מה שאתם חווים בעצמכם, תשקפו להם סיטואציה בדיוק כפי שהן בלי להעביר ביקורת, תגרמו להם להרגיש שהם יכולים לדבר אתכם על כל דבר בלי שתשפטו אותם, הם ירגישו הרבה יותר בנוח לבוא ולספר לכם על מה שקורה בחיים שלהם לטוב ולרע. תקשורת חיובית היא הבסיס למערכת יחסים טובה ומחברת ביניכם לבין הילדים.

 

חושדים שהילד מעשן או אפילו מכור לקנאביס מה לעשות?

אם אתם חושדים שהילד או הילדה שלכם צורכים ומעשנים קנאביס על בסיס קבוע, או שמעתם שהם מתעניינים בשאלות כמו קנאביס רפואי איך מקבלים אותו? למי זה מיועד? ועוד, יכול מאוד להיות שהם כבר מכורים. מאוד מומלץ לברר על תהליך גמילה משום שככל שמתחילים עם הגמילה מוקדם יותר, ככה יותר קל להיפטר מההרגל הזה. כדאי לספר לילד או לילדה שלכם על הסכנות שעישון קנאביס יכול להוביל וזאת ממקום של דאגה, של אמפטיה ולא ממקום של שיפוטיות או ביקורת. יש היום מגוון רחב של כלים ושיטות טיפול שיכולים לעזור גם לכם וגם לילד או לילדה שלכם להתמודד ולצאת לדרך חדשה, טובה יותר.

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי (נתי דוידי) בעל תואר במנהל עסקים וכלכלה, מייסד-שותף אתר "אלטרנטיביים" העוסק בתחום חשוב כל כך - קנאביס רפואי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: