קנאביס בהריון – האם זה מותר ומה חשוב לדעת?

תוכן עניינים

לאורך תקופת ההריון חלה החובה על האם לדאוג לכל צרכי ההתפתחות של העובר שברחמה. משום שכך, כל נושא התזונה והשימוש בתרופות ותוספים שונים מקבל חשיבות יתרה ועל האם להקפיד לשים לב מה בדיוק היא צורכת, מתי, כיצד ובאילו כמויות. אחד הנושאים שלגביו קיימים ויכוחים בין המומחים בהקשר הזה הוא צריכת קנאביס בהריון. חומר זה מוגדר כסם אך ניתן לקבלו במרשם (קנאביס רפואי) לצרכי טיפול בבעיות רפואיות כאלו ואחרות. נשאלת השאלה האם הדבר מותר במהלך ההריון והאם זה בכלל כדאי? על כך ננסה לענות בשורות הקצרות שלפניכם.

 

היתרונות הרפואיים של צמח הקנאביס

קנאביס נחשב לאחד מצמחי המרפא המבוקשים ביותר בעולם והוא נצרך בצורות שונות כגון עישון, אידוי, מציצה מתחת ללשון ובליעה. למעשה, בשנים האחרונות חלה עליה בקרנו של הקנאביס גם בקרב אנשי הרפואה בעולם וכעת ניתן לרכוש אותו במרשם כאשר קיימת הצדקה (התוויה) טובה לכך. קנאביס רפואי ניתן כיום במרשם לטיפול במגוון תחלואות כגון כאב כרוני, סרטן, קרוהן, אפילפסיה, פרקינסון ועוד, כשהאפקט של שני החומרים הפעילים שבו יכול לטפל גם בתופעות שונות שמאוד נפוצות אצל נשים בהריון, למשל כאבי גב קשים, כאבי בטן ובעיות במערכת העיכול עם צרבת קשה, בחילות קשות ועוד.

 

קנאביס בהריון – מותר אבל רק באישור רופא

כאמור, נשים רבות שואלות את עצמן האם בכלל מותר להן לצרוך קנאביס בהריון? בין אם החלו אותן תופעות מציקות רק בעת האחרונה ובין אם מדובר במי שכבר התרגלה לצרוך עוד לפני ההריון וכעת עם הכניסה להריון אינה יודעת אם להפסיק? ובכן, בשנים האחרונות, יותר ויותר רופאים מתחילים לרשום קנאביס רפואי לנשים שסובלות מתופעות הריון קשות אך ההמלצה היא שלא לצרוך את החומר ללא קבלת אותו אישור וזאת מפאת הסיכונים האפשריים לרך הנולד ואף לפני כן, לסיבוכים שעלולים להתרחש במהלך ההריון. במילים אחרות, מותר לצרוך קנאביס בזמן ההריון, אך רק במקרים מסוימים ורק בהשגחה רפואית אדוקה.

מהם הנזקים האפשריים?

נושא זה עדיין נמצא תחת עיניהן הבוחנות של מערכות הבריאות בארץ ובעולם אך ניתן לצפות במגמה כלשהי שמראה שקיים נזק אפשרי למהלך ההריון התקין וכמו כן, להשפעה שלילית על התינוק המתפתח והיונק. מבחינת מהלך ההריון, צריכת קנאביס יכולה לקדם יתר לחץ דם בהריון ולידה מוקדמת. כמו כן, צריכת קנאביס בהריון וגם בעת ההנקה לאחר מכן, חושפת את התינוק היונק לכימיקלים השונים שנמצאים בתוך הקנאביס, מאחר והשלייה מתקשה בסינון חומרים אלו, שגם מופרשים בחלב האם. מחקרים אף מצביעים על מגמה של התפתחות הפרעות קשב וריכוז, הפרעות חרדה וקשיי שינה בקרב ילדים שנולדו לאימהות שצרכו בזמן ההריון. בנוסף יש לצריכת קנאביס רפואי תופעות לוואי שרק מחמירות עם ההריון.

 

רפואה סינית – אפשרות בטוחה הרבה יותר

מאחר ואין עדיין תשובה חד משמעית לגבי הקשר בין צריכת קנאביס בהריון לבין תקינות ההריון ובריאות העובר, רצוי ללכת על בטוח ולבחור באפשרות הזאת רק אם מקבלים אישור מרופא שאף משגיח על הצריכה של החומר, או פשוט לבחור באפשרויות אחרות בטוחות הרבה יותר, למשל, רפואה סינית. סוג רפואה זה מתמקד בשלושה היבטים – עקרונות תזונה סינית, צריכה של צמחי מרפא סיניים וטיפולי דיקור סיני. כל אלו הינם בעלי תוצאות מוכחות בכל הקשור לטיפול במגוון רחב של תחלואות, לרבות בעיות של מערכת העיכול וכאבים קשים שעלולים להופיע במהלך כל שלבי ההריון.

 

היתרון של טיפולי הרפואה הסינית לעומת קנאביס או שימוש בתרופות הוא בכך שהם מותרים לכל קבוצות האוכלוסייה, לא כוללים תופעות לוואי כלשהן ולא ממכרים, כך שניתן להפסיק את השימוש בהם בתום ההריון, אם מעוניינים בכך.

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי

נתנאל דוידי (נתי דוידי) בעל תואר במנהל עסקים וכלכלה, מייסד-שותף אתר "אלטרנטיביים" העוסק בתחום חשוב כל כך - קנאביס רפואי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: